Lanson Extra Age Brut

Lanson Extra Age Brut

519 kr (415,20 kr) (nr. 77138) Champagne Champagne, Frankrike

I samband med Lansons 250-årsjubileum fick vinmakaren, Jean Paul Gandon den tillsynes omöjliga uppgiften att producera en Champagne som kunde mäta sig med de absolut bästa i området, men till halva priset. Resultatet är Lanson Extra Age, en serie från de absolut bästa Grand Cru-vingårdarna.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort60% pinot noir, 40% chardonnay
Årgång2000, 2002, 2004
Alkoholhalt12.5%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska
Finns även som 1500 ml Magnum

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningChampagnekork
Sockerhalt0,08 g/100 ml
Syra5 g/100 ml
Producent Champagne Lanson

Innehållet

SmakbeskrivningNyanserad och utvecklad smak med toner av citrus, aprikos, mineral och lättrostad brioche.
Passar tillAvnjut detta eleganta vin som det är eller ackompanjera det med lite trevliga skaldjur eller en riktigt god kittost.
VinmakareHervé Dantan
VinifikationI enlighet med den berömda Lansonstilen utesluter man helt den malolaktiska jäsningen. Detta för att behålla fräschören och fruktigheten i vinet. När champagnen är färdigjäst får den långsamt åldras i de historiska källarna under minst 6 år för att vinet ska utvecklas och få sin unika karaktär.

Om Champagne Lanson

Lanson grundades 1760 av Francois Delamotte och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalitét på råvaror, vinifikation och kontinuiteten i tillverkningsmetoden “The Lanson Style”.

Om Champagne, Frankrike

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.

Övrigt

Finns även i storlek 1,5L.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!